دستگاه هواساز چیست؟
دستگاه های هواساز را می توان ریه های سیستم های تهویه مطبوع (HVAC systems) دانست! واژه هواساز از عبارت لاتین Air handling units گرفته شده، و گاه به اختصار سیستم AHU نیز خوانده می شود. به طور ساده این دستگاه جریان هوا را جذب یا مکش کرده، پس از سرمایش، گرمایش یا فیلتراسیون تحویل سیستم می دهد. این عملکرد بسیار ساده می تواند مزایای فوق العاده ای را در اختیار کاربران قرار دهد.
دستگاه های هواساز بر اساس نوع عملکرد، نوع طراحی، اجزای سازنده و هم چنین ابعاد آن ها دارای انواع مختلف و متنوعی هستند. برخی از این سیستم ها به صورت افقی و برخی دیگر به صورت ایستاده یا عمودی طراحی شده اند. هم چنین، ابعاد این سیستم ها می تواند برای کاربردهای خانگی یا آپارتمانی، صنعتی و یا مکان های بزرگ عمومی طراحی شده باشد. یا به عبارتی هواسازها نیز مانند سیستم های خنک کننده تبخیری یا سیستم های تهویه مطبوع دارای ظرفیت های مختلفی هستند. از لحاظ نوع عملکرد نیز می توان سیستم های هواساز را در دسته های مختلفی رده بندی کرد که هرکدام به صورت مجزا برای کاربری های متفاوتی ساخته شده اند.
اما آن چه که در تمام این سیستم ها ثابت است مکانیسم کلی عملکرد آن هاست. هرچند برخی از اجزای سیستم نظیر فیلترهای آن یا سایر کامپوننت ها می تواند در انواع مختلف متفاوت باشد، لیکن در حالت کلی
- میکس جریان هوای محیط و جریان هوای خارجی
- سرمایش یا گرمایش آن با توجه به فصل سال
- کنترل و تعدیل میزان رطوبت نسبی موجود در جریان هوا
- تغییر و تنظیم سرعت و جهت جریان هوا
- و فیلتراسیون آن
عملکردی است که از هواسازها انتظار می رود. این سیستم ها غالباً در مسیر بویلرها (Boilers)، یا چیلرها قرار می گیرند. این بدین معناست که دستگاه هواساز عملاً سیستم برودتی یا تولید کننده حرارتی نبوده و صرفاً با عبور دادن و گردش جریان هوا از طریف فن روی کویل های حاوی سیال، آن را خنک یا گرم می سازد.
هواساز یک دستگاه تهویه مطبوع کامل است که از آن برای گرمایش، سرمایش، رطوبتزنی، رطوبتگیری، ضدعفونی کردن، تأمین هوای تازه و فیلتراسیون هوا استفاده میشود. پارامترهای مختلفی در انتخاب یک دستگاه هواساز موثر میباشند. میزان هوادهی که با توجه به حجم هوای محیط و کاربری آن تعیین میشود برای مثال میزان هوادهی هواساز در یک حجم ثابت از یک پروژه اداری و ورزشی متفاوت است. فشار فن هواساز که با توجه به طول کانالکشی و نوع فیلترهای بهکاررفته در هواساز متفاوت است و شامل دو پارامتر افت فشار خارجی (مربوط به کانالها و دریچههای خروجی هوا (و افت داخلی) مربوط به کویل، فن و فیلترهای هواساز است). فشار فن باید به حدی باشد که بتواند به موارد ذکرشده غلبه کند. ظرفیت حرارتی و برودتی که تعیینکننده سطح تماس کویل حرارتی و برودتی هواساز است. کیفیت هوای خروجی از دستگاه که در پروژههای بیمارستانی، درمانی و آزمایشگاهی بسیار حائز اهمیت است؛ و نوع فیلتراسیون را تعیین میکند و تاثیر بسیاری روی قدرت فن دارد
کاربردهای دستگاه هواساز چیست؟
با توجه به نوع هواساز می توان کاربردهای بسیاری را برای آن ها برشمرد. در حالت کلی کاربردهای این سیستم ها عبارتند از:
- مکان های عمومی بزرگ
- رستوران ها و تالارها
- کارخانجات صنعتی و سایر اماکن صنعتی
- سالن های پرورش قارچ
- استادیوم ها و سالن های ورزشی بزرگ و کوچک
- مصارف خانگی و آپارتمانی
- سالن های همایش و کنفرانس
- آمفی تئاتر ها
- فروشگاه های بزرگ و سوپر مارکت ها
- انواع و ابعاد مختلف سوله ها
- بیمارستان ها
- ادارات و ساختمان اداری یا تجاری کوچک و بزرگ
- تالار ها و هتل ها
- سینماها
- مساجد و سایر اماکن زیارتی مذهبی
- بانک ها
- و …
که اغلب برای کاربردهای کوچک و آپارتمانی یا خانگی از سیستم های کوچک تر تحت عنوان هواسازهای خانگی (یا آپارتمانی) استفاده می گردد و برای کاربری های در مقیاس بزرگتر نیز از هواسازهای صنعتی استفاده می شود. البته هواسازهای صنعتی نیز می توانند خود دارای انواع و ابعاد مختلفی باشند و بسته به نیاز کاربری محیط انتخاب گردند. در مورد انواع هواسازها و کاربردهای هرکدام از آن ها می توانید به مقالات تخصصی متناسب با آن مراجعه فرمایید.