مزایا و معایب سیستم­های  VRF

 

 

به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع، سیستم ­های جریان متغیر مبرد یا همان VRF ، نوآوری و امکانات زیادی را در زمینه­ های مختلف نظیر راندمان، هزینه­ های جاری، تنوع انتخاب و کنترل پیشرفته فراهم کرده ­اند. این نسل از سیستم های تهویه مطبوع برای بعضی از ساختمان­ها، کاربری­ها و شرایط آب و هوایی خاص، بسیار مناسب­تر  از سایر سیستم­ها می­باشند.

در یک سیستم تهویه مطبوع از نوع VRF، یک یونیت خارجی می­تواند به تعداد زیادی از یونیت­های داخلی در فضاهای مختلف ساختمان متصل شود. هر یونیت داخلی بطور مستقل توسط کاربر آن قابل کنترل می­باشد و یونیت های داخلی متنوع (دیواری، کاستی، کانالی و …) قابلیت ترکیب با یکدیگر را دارا می­باشند تا نیاز فضا و کاربر بصورت کامل پاسخ داده شود.

در این سیستم ها یونیت های خارجی نیز قابلیت اتصال به یکدیگر را دارا می­باشند و می­توانند بصورت ماژولار استفاده شوند. همچنین کمپرسورها در این سیستم قابلیت کار در دورهای مختلف را دارند تا سیستم دقیقا متناسب با نیاز فضا عمل نماید و از مصرف غیر ضروری انرژی جلوگیری کند. همچنین این امر به بالا رفتن راندمان دستگاه نیز کمک می­کند.

در ادامه به تعدادی از مزایا و معایب سیستم­های تهویه مطبوع VRF اشاره شده است.

 

مزایا و معایب سیستم های VRF
مزایا و معایب سیستم های VRF

 

مزایا

سیستم­های VRF مزایای زیادی را به طراحان، مامورین نصب و کاربران تجهیزات تهویه مطبوع ارائه می­دهند. به عنوان نمونه می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این سیستم­ها دارای پیشرفته ترین تکنولوژی های روز دنیا می­باشند و بالاترین راندمان مصرف انرژی را تضمین می­کنند.
  • استفاده از یک یونیت خارجی برای تعداد زیادی یونیت داخلی، باعث صرفه جویی در فضای اشغال شده و همچنین کاهش هزینه­های نصب می­گردد. این در حالی است که نمای بیرونی ساختمان نیز کمتر آسیب خواهد دید.
  • این سیستم در مقایسه با سیستم­های اسپلیت دارای اتصالات الکتریکی کمتری می­باشد.
  • تمامی محصولات این سیستم در ظاهری زیبا و مهندسی شده تولید می­شوند.
  • قابلیت انجام لوله کشی مبرد در متراژهای بالا این امکان را می­دهد تا یونیت خارجی کاملا در محلی مناسب و دور از دید قرار گیرد.
  • بطور معمول تمام دستگاه­های خارجی سیستم­های VRF بسیار کم صدا می­ باشند.
  • همچنین یونیت­های داخلی این سیستم­ها کاملا بی­صدا و آرام می­ باشند.
  • سیستم کنترل پیشرفته دستگاه­ها این امکان را می­دهد تا برای آسایش بهتر از سرمایش و گرمایش ماژولار استفاده شود.
  • دارای گرمایش با راندمان بالا نسبت به سیستم های دیگر
  • استفاده از گازهای دوست دار لایه ازن
  • بدون نیاز به لوله کشی گاز، اجرای دودکش و کانال ورودی هوای احتراق.

 

معایب

سیستم­ های VRF معمولا بدون مشکل و با هزینه تعمیرات و نگهداری پایین عمل می ­نمایند. میزان عمر مفید این دستگاه­ها هنوز بصورت تجربی بدست نیامده است اما اکثر سیستم­های تهویه تا 12 سال بصورت مناسب فعالیت می­کنند. این در حالی است که در صورتی که نگهداری از دستگاه­های VRF بصورت مناسب انجام شود، عمر مفید آن­ها 25 سال تخمین زده شده است.

در سرتاسر جهان استفاده زیادی از این سیستم­ها شده ­است و اشکالاتی در نصب و اجرای بعضی از این پروژه­های سیستم VRF مشاهده شده ­است. بسیاری از مشکلات ریشه در نصب و اجرای ضعیف زیرساخت مورد نیاز دستگاه­ها داشته است. در ادامه نمونه هایی از موارد مشکلات مربوط به سیستم­های VRF آورده شده است:

  • این سیستم­ها در کاربری­ هایی که نیاز به هوای تازه زیادی دارند مناسب نمی­ باشند.
  • این سیستم­ها در کاربری­های نظیر بیمارستانی و آزمایشگاهی عملکرد مناسبی ندارند.
  • لوله کشی شبکه­ای در سیستم­های VRF و همچنین ویژگی های خاص مورد نیاز در نصب این دستگاه­ها ( که در برندهای مختلف متفاوت است)، باعث می­شود تا استاندارد نصب واحد های داخلی به یک فاکتور حیاتی برای عملکرد مناسب سیستم تبدیل شود. این تجهیزات، سیستم­های پیچیده­ای هستند که ممکن است اجرای آن­ها نیازمند هزاران متر لوله کشی ، صدها برنچ، و صدها اتصال مختلف باشد. این شرایط فرصت های بسیار زیادی را برای رخ دادن نشتی مبرد فراهم می ­آورد.
    سیستم­های VRF نیز همانند چیلرهای بزرگ نیاز به دقت و نگهداری بسیار مناسب می­باشند. خطوط لوله باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه براده به سایت پروژه تحویل داده شوند و برای نگهداری حتما بصورت سربسته انبار شوند. پس از نصب هر شاخه از لوله ها، سریعا باید نسبت به بستن ورودی های آن اقدام شود تا از داخل شدن هرگونه رطوبت و هوا جلوگیری شود. هوای داخل لوله ها در هنگام نصب می بایست کاملا با نیتروژن جایگزین شده و سپس بصورت کامل وکیوم شود تا از اسیب به کمپرسور دستگاه جلوگیری شود. شکل های زیر نمونه هایی از نصب نامناسب یونیت­ها را نمایش می­دهد:
یونیت
یونیت

 

همچنین دو شکل زیر نمونه هایی از اجرای مناسب لوله کشی می­باشد:

یونیت مناسب
یونیت مناسب
لوله کشی مناسب
لوله کشی مناسب

 

  • در سیستم­های VRF عیب یابی و پیدا کردن محل نشتی می­تواند بسیار سخت و زمان­بر باشد. ممکن است یک نشتی ریز در خطوط لوله این سیستم­ها هفته ها و یا حتی چند ماه طول بکشد تا نمایان شود. علت این امر طول بسیار زیاد لوله کشی در این سیستم ها می­ باشد.
  • پیدا کردن نشتی لوله ها بصورت دستی و فیزیکی کار سختی خواهد بود زیرا تمامی لوله ها در این سیستم عایق کاری شده ­اند و در زیر نوار پرایمر قرار گرفته اند و از محل­هایی که دسترسی بسیار سختی دارند عبور کرده و به یونیت داخلی وصل شده اند. در صورت بروز نشتی، تقریبا غیر ممکن است که بتوان تشخیص داد چه مقدار از مبرد سیستم هدر رفته است.
فهرست