کندانسور چیست؟
در سیستمهای دارای انتقال حرارت، کندانسور یا چگالنده (Condenser) دستگاه و یا واحدی است که برای کندانس کردن ماده ای از حالت گازی به مایع که معمولا این کار به وسیله سرد کردن آن انجام میشود. در این کار حرارت نهان (Latent Heat) ماده گرفته میشود و به سیال خنک کن (Coolant) کندانسور داده میشود.
کندانسورها نوعی مبدل حرارتی هستند که در آنها حرارت بخار داغ به یک سیال دیگر همانند هوا یا آب منتقل و در اثر آن بخار ابتدا تا دمای اشباع سرد و سپس به مایع تبدیل میشود. با وجود اینکه در بعضی از سیستمهای تبرید گاهی از آب نمک یا مبردهای انبساط مستقیم به عنوان عامل جذب حرارت یا تقطیر استفاده میکنند ولی بیشتر هوا یا آب و یا ترکیبی از آنها مورد استفاده قرار میگیرد. کندانسورها از نظر سیال و فرآیند خنک کاری به سه دسته تقسیم میشوند:
1 ) کندانسورهای خنک شونده با هوا یا کندانسورهای هوایی (Air-cooled condensers)
این دسته از کندانسورها از هوا به عنوان عامل تقطیر استفاده میکنند.
2 ) کندانسورهای خنک شونده با آب (Water-cooled condensers)
در این نوع از کندانسورها که در تصویر پایین به نمایش گذاشته شده اند برای تقطیر مبرد از آب استفاده میشود.
3 ) کندانسورهای تبخیری (Evaporative condensers)
هم هوا و هم آب به عنوان عامل خنک کن مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع کندانسورها به برج خنک کننده معروف هستند. تصویر زیر یک برج خنک کننده گالوانیزه را نمایش می دهد که فن های فلزی هوا را از قسمت پایینی برج مکش می کند و پس از برخورد با قطرات آب که در اثر ثقل به پایین برج ریخته می شوند از قسمت بالایی، تخلیه هوا صورت می گیرد و آب خنک در تشت برج جمع آوری می گردد.
در کندانسورهای خنک شونده با آب و هوا، حرارت دفع شده به وسیله بخار، دمای سیال خنک کن را افزایش میدهد. در کندانسورهای تبخیری اگرچه دمای هوای عبوری مقداری افزایش مییابد اما تقطیر مبرد بیشتر از تبخیر آب پاشیده شده بر روی کندانسور ناشی میشود و وظیفه هوا دور کردن بخار آب حاصل از تبخیر و افزایش شدت تبخیر میباشد.
در کندانسورهای هوایی از هوا به عنوان عامل تقطیر استفاده میشود. جریان هوا در یک کندانسور هوایی ممکن است بصورت طبیعی، یا به وسیله فن دمنده انجام شود. در صورتی که جریان هوا طبیعی باشد، مقدار هوای جریان یافته در کندانسور کم بوده و سطح تقطیر بیشتری لازم است. این کندانسورها به دلیل ظرفیت کم فقط در کاربردهای کوچک و بیشتر در یخچال ها فریزرهای خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. کندانسورهای با جریان طبیعی هوا که در یخچالهای خانگی به کار میروند معمولا از نوع صفحهای یا لولهای پره دار هستند.
در صورت استفاده از لوله های پره دار برای کاهش مقاومت در مقابل جریان آزاد هوا، معمولا پره ها را با فاصله زیادتری از هم قرار میدهند. زیاد بودن فاصله پره ها همچنین امکان کثیف شدن کندانسور در اثر ورود آلایندهها را کاهش میدهد. کندانسورهای صفحه ای در پشت یخچالها نصب میشوند بطوریکه جریانی از هوای محیط بر سطوح آنها ایجاد میشود، در حالی که کندانسورهای لولهای پره دار در پشت یخچال یا تحت زاویهای در زیر آن نصب میگردند.
در سالهای اخیر استفاده از کندانسورهای هوایی در سیستمهای تهویه مطبوع متوسط و کوچک به شدت افزایش یافته است. مهمترین دلیل این استقبال احتمالا این است که این نوع کندانسور ها به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز ندارند.
این عامل معمولا عوامل دیگری مانند هزینه برق مصرفی، دوام و عمر کمپرسور و بازده سیستم را دست کم در نظر بسیاری از صاحبخانه ها و خریداران سیستم تهویه مطبوع کوچک تحت الشعاع قرار میدهد. بیشتر واحدهایی که توان آنها کمتر از 10 hp است با هوا خنک میشوند. در واحدهای تا 20 hp استفاده از دستگاههای خنک شونده با هوا معمول است و در واحدهای خیلی بزرگ مجهز به کندانسورهای خنک شونده با هوا را برای آب و هوای بیابانی به کار برده اند.
کندانسورهای هوایی معمولا برای کار با دمای تقطیر حدود 17 تا 22 درجه سانتیگراد بالاتر از دمای محیط طراحی شده اند. یکی از معایب عمده دستگاههای خنک شونده با هوا همین است، زیرا در آب و هوای گرم که دمای محیط بعد از ظهرها به 43 درجه سانتی گراد نیز میرسد، دمای تقطیر ممکن است 66 درجه سانتیگراد باشد که مطابق با فشار psia 249 برای 12R- و یا فشار psia 369 مربوط به 22R- است.
توان الکتریکی مورد نیاز برای تامین این چنین فشارهایی بسیار بالا میباشد. در چنین شرایطی دمای آب احتمالا از 24 درجه سانتیگراد بالاتر نمیرود. دمای تقطیر در کندانسور آبی با فشار تقطیر حدود psia 130 برای 12R- یا با فشار تقطیر حدود psia 210 برای 22R- در حدود 38 درجه سانتیگراد است. مزایای کندانسور آبی در اینجا کاملا روشن میشود که عبارتست از مصرف برق کمتر و دوام و عمر بیشتر کمپرسور.
در کندانسور آبی گرمای ماده سرمازا به وسیله آب جذب میشود و سپس گرمای آب به یکی از روشهای زیر دفع میشود:
- در صورت امکان تامین آب تازه با قیمت ارزان، آب گرم خروجی از کندانسور وارد رودخانه یا دریاچه شده و دوباره آب سرد تازه وارد کندانسور میشود.
- با وارد کردن آب خروجی از کندانسور به یک چاه خشک، آب گرم به زمین منتقل میشود. در جاهایی که ماسه ای باشد و آب را بکشد، میتوان چاهی به قطر 61 سانتی متر و عمق 100 متر حفر کرد و دیواره آن را آجرچینی کرد و سپس آن را برای دفع کامل آب گرم کندانسورهای 3 تا 10 تنی به کار برد. آب بها در بسیاری از مناطق عامل تعیین کننده ای است و اغلب کشورها اجازه نمیدهند که آب ضایع شود.
- به وسیله برج خنک کن، استخر پاشش، گرمای آب به هوای اطراف منتقل میشود. برای بسیاری از تاسیسات سومین مورد بهترین روش است. برج خنک کننده و استخر پاشش آب را در تماس کامل با هوای در حال وزش قرار میدهد. آب از طریق انتقال گرمای محسوس که دمای خشک هوای در حال وزش را بالا میبرد تا حدودی خنک میشود ولی دلیل اصلی خنک شدن آب، مبادله ی گرمای نهان تبخیر بخش کوچکی از آن است.